ALKOLUKKO

Dräger Interlock XT alkolukko on ajonestolaite, joka mittaa kuljettajan uloshengitysilman alkoholipitoisuuden ja estää ajoneuvon käynnistyksen kuljettajan ollessa alkoholin vaikutuksen alainen (lainsäädännön salliman rajan ylitys).

Tyypillisiä käyttökohteita ovat raskaat ja erityisesti vaarallisia aineita kuljettavat ajoneuvot, yleiset kulkuneuvot, kuten bussit ja taksit, joista erityisesti koulutakseina toimivat autot ja bussit ovat tärkeä kohderyhmä.

Hyväksynnät:
CE-merkitty
Hyväksytty vaativimpaan valvotun ajo-oikeuden laitteistoluokkaan.
E1-hyväksytty ajoneuvon lisälaite
Maakohtaiset lisähyväksynnät

 

HUOM!
Alkolukko toimitetaan kalibroituna ja säädettynä 365 päivän kalibrointiväliä ja 60 minuutin käynnistysaikaa varten.

 

Dräger Interlock XT ajoneuvoon asennettuna estää rattijuopumuksesta aiheutuvat liikenneonnettomuudet. Laite voi pitkällä aikavälillä toimia myös tukena juomiskäyttäytymisen muuttamiseen tähtäävissä pyrkimyksissä.

Laitteen osat
Se koostuu kahdesta pääkomponentista: ajoneuvon sisällä sijaitsevasta käsilaitteesta mittausjärjestelmineen ja yleensä kojelaudan alle asennettavasta ohjausyksikötä, joka puhallusnäytteestä saadun mittaustuloksen perusteella joko sallii tai estää virransyötön ajoneuvon käynnistysjärjestelmään.

Toiminta
Kun sytytysvirta kytketään päälle, alkolukko aktivoituu ja alkaa lämmetä. Noin 10 sekunnin kuluttua alkolukko kehottaa kuljettajaa antamaan puhallusnäytteen. Kuljettaja vetää syvään henkeä ja puhaltaa - omaan tahtiinsa - 1 litran uloshengitysilmaa suukappaleeseen, kunnes käsiosa napsahtaa ja piippausääni lakkaa. Jos uloshengitysnäyte hyväksytään, käynnistyksenesto vapautuu ja moottori voidaan käynnistää. Jos kuljettaja toimii virheellisesti puhaltaessaan, alkolukon näyttö opastaa miten toimia.

Käyttö
Kuljettajat pitävät pitkää osotusaikaa sytytysvirran kytkemisen jälkeen erityisen epämiellyttävänä. Niinpä Dräger Interlock XT -ajonestolaitteen tuotekehitystyössä kiinnitettiin erityistä huomiota laitteen nopeaan käyttöönottoon. Laite toimii yhtä hyvin pohjoisissa olosuhteissa -40°C pakkasessa kun vielä +85°C paahteessakin. Erinomaisesta äärilämpötilojen kestävyydestä juontuu myös laitteen lisätunnus "XT" = eXtended Temperature.

Mittaustekniikka
Dräger Interlock XT määrittelee uloshengitysilman alkoholipitoisuuden sähkökemiallisen anturin (polttokenno) avulla. Sama alkoholille erittäin spesifinen järjestelmä on käytössä myös poliisin käyttämissä hengitysilma-alkoholimittareissa. Uloshengitysilmassa olevat muut aineet tai tupakansavu eivät vääristä mittaustulosta.

Tietojen tallennus
Ajoneuvon kaikki oleelliset tapahtumat ja tiedot tallentuvat Dräger Interlock XT -laitteen muistiin: päivämäärä ja aika, puhallusnäytteen antamiset ja/tai antamattajättämiset, mitatut alkoholipitoisuudet, moottorin käynnistykset ja pysäytykset, lisäksi esim. sähköiset Interlock-laitteen ohitusyritykset tai muut laitteen manipulointiyritykset. Tiedot voidaan koota pöytäkirjaan ja tulostaa.

Manipulointi
Apuvälineiden, kuten ilmapumpun tai suodattimien käytön alkolukon yhteydessä Dräger Interlock XT tunnistaa varmasti ja estää moottorin käynnistyksen. Mikäli ajoneuvo käynnistetään ilman edeltävää hyväksyttyä puhallusnäytettä esim. työntö- tai mäkistartilla, laite rekisteröi senkin laitteen muistiin.

Dräger Interlock XT:n ominaisuuksia

 • estää ajoneuvon käynnistyksen kuljettajan ollessa alkoholin vaikutuksen alainen
 • auttaa pitämään alkoholin nauttimisen ja autolla ajamisen erillään
 • estää rattijuopumuksesta aiheutuvat liikenneonnettomuudet
 • ei manipuloitavissa
 • mahdollisuus määräajoin tehtäviin uusintatesteihin
 • tallentaa tapahtumat muistiin myöhempää tarkastelua varten
 • parantaa kuljettajan ja matkustajien turvallisuutta
 • voi parantaa kuljetusyritysten imagoa
 • on tukena juomiskäyttäytymisen muuttamiseen tähtäävissä pyrkimyksissä
Hyvä tietää!
 • Alkolukko ei mene takalukkoon kalibrointiajan umpeuduttua!
  • Varoitus annetaan kuitenkin joka kerrall, kun ajoneuvoa käynnistetään. Heikentyneen herkkyyden takia alkolukon mittausarvoja ei voi pitää luotettavina.
 • Jos käytät laitteen muistia raportointityökaluna:
  • Koska muistin täyttyessä laite kirjoittaa uudet tiedot vanhempien tietojen päälle, suosittelemme, että muistin tiedot ladataan kuuden kuukauden välein.
 • Voiko alkolukon asentaa kaikkiin ajoneuvoihin?
  • Kyllä. Alkolukon joustavien asennusmahdollisuuksien ansiosta se voidaan asentaa kaikkiin ajoneuvoihin, joissa on sähköjärjestelmä. Olemme asentaneet alkolukkoja melkein kaikkiin ajoneuvotyyppeihin, mukaan lukien junat.
 • Alkolukko reagoi tuulilasin pesunesteeseen!
  • Tuulilasinpesuneste on etanolia, johon on lisätty hajusteita ja väriaineita. Alkolukko voi reagoida tuulilasinpesunesteeseen suljetussa tilassa samalla tavalla kuin uloshengitysilman alkoholiin. Höyryt saattavat säilyä kauan, vaikka tuoksua ei olisi havaittavissa. Älä pese tuulilasia välittömästi ennen puhallusta.
 • Alkolukko reagoi ns. suualkoholiin!
  • Tämä tarkoittaa, että suussa on ravintoaineiden tai juomien jäämiä, jotka voivat vaikuttaa puhallusnäytteeseen. Älä syö liköörikonvehteja tai juo ykkösolutta/siideriä ennen puhallusta.
 • Alkolukko valvotun ajo-oikeuden yhteydessä
  • Dräger Interlock on hyväksytty myös valvotun ajo-oikeuden alkolukoksi. Jos teillä on kysymyksiä tähän liittyen, pyydämme ottamaan yhteyttä!

Hengitysalkoholin mittaus
Dräger on hengitysalkoholimittareiden markkinajohtaja. Maailman kaikkein menestyksekkäimmät hengitysalkoholimittarit kuuluvat Alcotest® -tuoteperheeseen. Tuttu Alcotest-putki näytepusseineen on luultavasti vanhin ja tunnetuin alkoholin ilmaisemiseen käytetty menetelmä. Nykyään lähes kaikki alkoholin mittauslaitteet ovat elektronisia. Elektronisia laitteita on käytössä jokaisessa viidessä maanosassa, niin poliisin suorittamassa liikennevalvonnassa, työpaikoilla tapahtuvassa työntekijöiden testauksessa kuin terveydenhuollon piiriin kuuluvissa mittauksissa. Dräger Interlock XT perustuu Drägerin pitkäaikaiseen kokemukseen ja hyväksi havaittuun mittaustekniikkaan.

Tekniset tiedot

 Mittausperiaate  Sähkökemiallinen anturi
 Käytönaikaiset ympäristöolosuhteet

 Lämpötila -40 ... 85 °C
 20 - 98 % r.h.
 Paine 600 ... 1100 hPa,
 Korkeusmuutoksilla ei vaikutusta mittaustulokseen.

 Herkkyyspoikkeama  Yleensä < 1 % mittauksen arvosta / kuukausi
 Käyttövalmiusajat

 < 10 sek. (yli +20 °C:ssa)
 < 3 min. (-40 °C:ssa)

 Näyttö  Graafinen LC-näyttö käsilaitteessa täydellisin tekstiviestein
 Kalibrointiväli  Yleensä 12 kk
 Muistikapasiteetti  FIFO-muisti, tallennustila riittää 6 kuukaudeksi
 (16 moottorin käynnistystä päivässä)
 Mitat (K x L x S)

 Käsilaite n. 150 mm x 70 mm x 40 mm
 Ohjausyksikkö n. 115 mm x 105 mm x 40 mm

 Paino  Käsilaite n. 175 g
 Ohjausyksikkö n. 320 g
 Jännitteen syöttö
 12-24 V jatkuva jännite.
 Käynnistimen releen ohjausrele  < 16 A, jatkuva
 < 40 A, hetkellinen
 Virrankulutus  < 2 A, maks.
 < 20 mA, stand-by -tilassa
 Hyväksynnät  Häiriösuojaus (Direktiivi 95/54/EY ja ECE-asetus nro 10)
 SFS-EN 50436-1 valvottu ajo-oikeus ja
 SFS-EN 50436-2 vapaaehtoiskäyttö.
 Takuu  24 kk

Autovaraosat | Henkilö- ja pakettiautokorjaamo | Raskaskalustovaraosat
Raskaskalustokorjaamo | Specma Service CenterAlkolukkoThermo King
© Varaosalinna 2018

Mainos- ja muotoilutoimisto Semio Oy, mainostoimisto Seinäjoki
KÄYTTÄJÄTUNNUS
SALASANA

Kirjautuminen

Kirjaudu sisään antamalla
tunnuksesi ja salasanasi.

› Uusi asiakas? Rekisteröidy tästä.
› Unohtuiko salasana?